Uvijek sam bila dobra u matematici. Moj profesor iz osnovne škole, koji je bio izvrstan predavač, potrudio se zbilja da zavolim brojke. Matematika je super. Konkretna je. Iako postoji više načina da dođeš do rezultata – on je uvijek isti. Točan. Precizan. Možeš ga provjeriti. Matematika je jednostavna, ako je kužiš. A tek onaj osjećaj kad rješavaš zadatak na neki svoj način, pa dođeš do rješenja, provjeriš to na drugi način i dobiješ opet isti rezultat. To je to!....Znate ono 7+4=11 jer je 11-4=7 (iako je i 5+6=11 i 9+2=11)... Kroz srednju školu najaktualnije su bile dvije jednadžbe s dvije nepoznanice npr. 4x+5y=7 i 3x-y=-9, izračunaj koliki je x i koliki je y metodom supstitucije 😉. Ovo mi je bilo najdraže! Iz odabrane jednadžbe treba izraziti jednu nepoznanicu pomoću druge, onda to uvrstiti u onu drugu, riješiti dobiveni izraz, pa onda tu vrijednost uvrstiti u jednadžbu s drugom nepoznanicom i eto rješenja! Nije mi trebao nikakav Toni Milun. Sve je bilo jednostavno – samo uvrstiš. Na faksu je matematika ipak bila nešto kompliciranija. Trebalo mi je dosta vremena da savladam derivacije i integrale, ali ako imaš dobru „podlogu“ sve se da naučiti! I tako me nekako ta matematika stalno pratila. Još i danas, iako je prošlo dosta godina od tih „školskih dana“, zovu me frendice i frendovi čiji su klinci u osnovnoj ili srednjoj školi da im pomognem u rješavanju matematičke zadaće ili da im objasnim kako riješiti neku jednadžbu.

I onda, negdje početkom ove godine, moj prijatelj Ivan koji ima svoju tvrtku, zove me jer su mu iz jedne neke tvrtke s kojom je ranije poslovao (a dužan im je nekoliko godina) rekli da je došlo vrijeme naplate dugovanja i da će mu morati zaračunati i zakonske zatezne kamate...Pa kao, pita me Ivan, kolike su te zakonske kamate. Koliko se sjećam Ivan se već duže vrijeme dvoumio da li raditi za sebe i dalje ili se zaposliti kod nekoga. Posla je za njegovu malu tvrtku povremeno i bilo nešto, ali očito ne dovoljno. Stalno se žalio da puno radi, troškovi veliki, zarada minimalna, pa onda pdv, pa porezi i doprinosi na plaću, sad još i ovaj dug...

Oduvijek je znao da mi je matematika bila omiljena i naravno da sam rekla da ću mu to izračunati. Odem vidjeti na Internetu što ima novoga oko zateznih kamata, koji su točno načini obračuna, kako se uopće radi izračun. Istina je da sam mu odmah priznala da nisam baš informirana o visini zakonske zatezne kamate i da moram provjeriti kako se uopće radi izračun, ali rekla sam mu da to smatra riješenim. Ne trebam ni reći da sam se pošteno namučila tražeći po internetu kolika je bila zakonska zatezna kamata za pojedino razdoblje, ispisala sam hrpu papira, pokušavala ispočetka nebrojeno puta. Zapetljala sam se u glavnicama, različitim stopama zateznih kamata, vremenu ukamaćivanja, broju razdoblja, obračunima, datumima (od kada do kada je točno kolika bila zakonska zatezna kamata). Moj radni stol izgledao je strašno! Hrpa zgužvanog papira i potrošenog vremena. I živaca. Sigurna sam da nitko to više ne radi „pješke“.

Na kraju nisam uspjela to riješiti. Nije bilo onog dobrog osjećaja kad izračunaš nešto, provjeriš i znaš da je točno. A bilo mi je i malo neugodno.

Prošlo je nekoliko mjeseci od toga, zovem Ivana da čujem kako je i da mu kažem da radim u tvrtki koja ima izvrsnog virtualnog asistenta za izračun zateznih kamata i da može online napraviti neograničen broj izračuna. Kaže da ga ne zanima. Znate zašto? Vratio je dug, dobio je dva velika klijenta i uredno posluje! Ivan nije postao korisnik servisa za izračun zateznih kamata, ali zato jesu, na njegovu preporuku, knjigovotkinja Snježana i odvjetnik Zokić. Čim su besplatno isprobali servis ZatezneKamate.hroduševili su se!