Svrha svake tehnologije je u tome da zadovoljava neku ljudsku potrebu. Život u doba interneta i inovacija koje se događaju ovako ubrzano, kao nikad u ljudskoj povijesti, izazov je i za one koji se smatraju samo korisnicima i nas na drugom kraju žice koji smo tu da te potrebe pratimo, prepoznamo i stvorimo tehnologije koje korisnicima olakšavaju kako poslovni tako i privatni život.

Modernizacija i povećanje broja korisnika pametnih telefona daje nam mogućnost korištenja interneta kao sredstva brze komunikacije. Internet je prije svega tu da nam omogući razmjenu informacija. Ubrzani razvitak infrastrukture također donosi razvitak social networkinga a s njime i tržišta koje se oslanja isključivo na Internet. Web je uslužan medij koji korisnicima pruža nebrojene mogućnosti pa je tako postalo dio naše svakodnevice da se koristimo i alatima koje nam omogućavaju web aplikacije. Web aplikacije su također nastale kao odgovor na potrebe nas korisnika interneta. Za korisnika, neke od prednosti web aplikacija su te da one same nisu instalirane na klijentskom računalu i za njihovo korištenje potreban je samo web browser, odnosno web preglednik. One od korisnika ne zahtijevaju nikakve posebne hardverske ili softverske zahtjeve osim istih onih zahtjeva koje imaju sami preglednici. Korisnik web aplikacije je samo korisnik, ne mora biti administrator ni održavati aplikaciju, raditi na njoj izmjene, nadogradnje ili backup. Web aplikacije su jednostavne za korištenje, a za sve nove ideje ili želje za izmjenama korisnik se obraća samom autoru aplikacije, na kome je sav posao administriranja.

Jeste li čuli za priču o šest slijepih ljudi i slonu?
Priča je vrlo stara i doživjela je brojne interpretacije. Radi se o paraboli koja opisuje susret šest slijepaca sa slonom s kojim se nikada ranije nisu susreli pa su na svoj način pokušali shvatiti što bi to slon mogao biti. Tako su, jedino kako mogu, dodirivali slona svaki sa svoje strane kako bi ga što bolje razumjeli. Jedan od slijepaca je tako dohvatio slonovu kljovu i zaključio da je slon sličan nekakvom čvrstom deblu. Drugi je dotaknuo kljovu i zaključio da je slon upravo kao nekakvo koplje. Treći je dotaknuo slonovo uho i zaključio da je slon zapravo kao nekakva vrsta lepeze, četvrti je uhvatio rukom slonov rep i zaključio da je slon upravo poput užeta. Peti je dotaknuo slona sa strane trupa i zaključio da je slon zapravo zid, dok je onaj koji je dotaknuo surlu zaključio da je slon upravo zmija. Priča je originalno davna indijska priča koja je kasnije doživjela razne interpretacije na područjima filozofije, religije, poezije i slikarstva. Razni mislioci i kreativci su ju već secirali i pokušali objasniti na svoje načine, upravo kao slijepci slona 😊.

Primjenjiva je u različitim vremenima jer opisuje relativnost pojedinačnog vidokruga, istinu koja je često teško izreciva ili u najmanju ruku, nije isključivo subjektivna. Metaforički ju možemo, isto tako, interpretirati kao analogiju u poljima koja nisu tako tradicionalna. Priča ukazuje na nedostatak razmatranja drugačijih perspektiva i pristupa, također ukazuje i na nedostatak timskog duha i suradnje. Nedostatak informacija i komunikacije, u svakom slučaju. Svaka osoba s kojom surađujete u timu ima svoj pogled i pridonosi svojim dijelom cjelokupne priče. Svaka interakcija se odvija na onoliko načina koliko je sudionika i svaki sudionik cjelokupnoj priči dodaje svoje zamisli, svoje viđenje slona. Različita područja rada imaju brojne različite izazove i na svakidašnjim poslovima javljaju se situacije u kojima smo slijepi sve dok ne postavimo prava pitanja. Industrija softwarea se svakodnevno susreće s novim izazovima upravo zato što je sama njena svrha olakšati korisnicima živote i poslovanje na svim aspektima, zajedno s upravo svim tim korisnicima koji doprinose svojim dijelom priče.

I premda je teško zamisliti, da slona nismo vidjeli, da bismo po opisu iskustava svih šestorice slijepih ljudi, uspjeli slona i nacrtati, makar približno onome kakav je u stvarnosti, to neka nam bude i ostane izazov. Trud, međusobno razumijevanje i suradnja je ono što nas približava toj mogućnosti. Nešto je i na samoj vještini kojom crtamo ali i tu vještinu razvijamo svakodnevno, kroz suradnju i komunikaciju.