Pišite, pitajte, razgovarajte...

Automatizacija poslovanja, pazimo li što želimo?

Automatizacija poslovanja je divna stvar. Počevši od Excela koji nam čarobno računa sve formule koje mu zadamo, preko poslovnih aplikacija, pa sve do robota u tvornicama. Kad pogledamo računovodstvene servise (o njima sa sigurnošću mogu pričati jer surađujemo s pola svih servisa u Hrvatskoj), automatizacija njihovog poslovanja se u zadnjih 20 godina ekstremno popravila i to je odlična stvar.

Davno su zaboravljeni trgovački papiri s uredno iscrtanim kontima jer danas u ponudi imaju desetine kvalitetnih računovodstvenih programa. Davno je zaboravljeno stajanje u redovima pred ZAP-om i kasnije pred Finom jer danas imaju ePoreznu i on-line predaju papira. Međutim, do koje mjere ćemo ići s automatizacijom? Želimo li da se npr. plaće isplaćuju u jednom kliku, da se bilješke uz financijske izvještaje, knjiga URA i IRA izrade same od sebe. I da i ne... Svaki odgovorni računovođa bi trebao reći da, ali ako imam mogućnost intervencije.

Programi, ma koliko pametni bili, na koncu sve pretvaraju u 0 i 1, crno i bijelo, nema boja, a boje su bitne. Za dio boja, tu je stručnost računovođe koji će iz osobnog kontakta s klijentom znati zašto je neka pozicija pozitivna, negativna ili promijenjena, što se dogodilo pri pojedinoj transakciji. Jer, čemu služi računovođi sva njegova edukacija i iskustvo ako u svojim automatiziranim aplikacijama ne može napisati svoje mišljenje, napraviti ispravku ili komentirati poziciju u financijskim izvještajima svojim riječima? Dobro je koristiti programe za crno - bijele stvari koje će nam prepisati brojke najpreciznijom točnošću, ali računovođa mora imati mogućnost ispraviti, dodatno komentirati i objasniti stvari koje računalo ne može znati.

Tako je u našim BilješkamaNET – prepisat će brojke, dati okvir, ali računovođe su na kraju ti koji sa svojim znanjima, iskustvom i kroz osobni kontakt s klijentom dorađuje tu bilješku. Tako je i u eSPNIFT-u, on daje okvir, predložak, upute, podsjetnike i savjete, ali su računovođe oni koji zaista i provode mjere sprječavanja pranja novca. Tako je u svima našim drugim programima - Evidencija rada gdje poslodavac ima mogućnost ručnog unosa i ručne ispravke podatka o evidenciji radnog vremena.

Međutim, vratimo se na pitanje izrade bilješki uz financijske izvještaje, knjiženja plaće, izrade obrazaca za završni račun (osobito PD obrasca), provođenja mjera sprječavanja pranja novca... sve tip-top u 3 sekunde... Računovodstveni posao ne može i ne smije odraditi neko računalo! Računalo odnosno aplikacija mora pružiti podršku, pomoć i alate, ali ne zna i ne može odraditi sav posao. Računalo ne može i ne smije zamijeniti računovođu!


GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,