Pišite, pitajte, razgovarajte...

Šest slijepaca, slon i računalne aplikacije

Svrha svake tehnologije je u tome da zadovoljava neku ljudsku potrebu. Život u doba računala, interneta i inovacija koje se događaju ovako ubrzano, kao nikad u ljudskoj povijesti, izazov je i za one koji su samo korisnici i za one koji su tu da te potrebe prate, prepoznaju i stvore tehnologije koje korisnicima olakšavaju poslovni i privatni život.

Jeste li čuli za priču o šest slijepih ljudi i slonu?
Priča je vrlo stara i doživjela je brojne interpretacije. Radi se o paraboli koja opisuje susret šest slijepaca sa slonom s kojim se nikada ranije nisu susreli pa su na svoj način pokušali shvatiti što bi to slon mogao biti. Tako su, jedino kako mogu, dodirivali slona svaki sa svoje strane kako bi ga što bolje razumjeli. Jedan od slijepaca je tako dohvatio slonovu kljovu i zaključio da je slon sličan nekakvom čvrstom deblu. Drugi je dotaknuo kljovu i zaključio da je slon upravo kao nekakvo koplje. Treći je dotaknuo slonovo uho i zaključio da je slon zapravo kao nekakva vrsta lepeze, četvrti je uhvatio rukom slonov rep i zaključio da je slon upravo poput užeta. Peti je dotaknuo slona sa strane trupa i zaključio da je slon zapravo zid, dok je onaj koji je dotaknuo surlu zaključio da je slon upravo zmija. Priča je originalno davna indijska priča koja je kasnije doživjela razne interpretacije na područjima filozofije, religije, poezije i slikarstva. Razni mislioci i kreativci su ju već secirali i pokušali objasniti na svoje načine, upravo kao slijepci slona 😊.

Primjenjiva je u različitim vremenima jer opisuje relativnost pojedinačnog vidokruga, istinu koja je često teško izreciva ili u najmanju ruku, nije isključivo subjektivna. Metaforički ju možemo, isto tako, interpretirati kao analogiju u poljima koja nisu tako tradicionalna. Priča ukazuje na nedostatak razmatranja drugačijih perspektiva i pristupa, također ukazuje i na nedostatak timskog duha i suradnje. Nedostatak informacija i komunikacije, u svakom slučaju.

Svaka osoba s kojom surađujete u timu ima svoj pogled i pridonosi svojim dijelom cjelokupne priče. Svaka interakcija se odvija na onoliko načina koliko je sudionika i svaki sudionik cjelokupnoj priči dodaje svoje zamisli, svoje viđenje slona. Različita područja rada imaju brojne različite izazove i na svakidašnjim poslovima javljaju se situacije u kojima smo slijepi sve dok ne postavimo prava pitanja. Industrija softwarea se svakodnevno susreće s novim izazovima upravo zato što je sama njena svrha olakšati korisnicima živote i poslovanje na svim aspektima, zajedno s upravo svim tim korisnicima koji doprinose svojim dijelom priče.

I premda je teško zamisliti, da slona nismo vidjeli, da bismo po opisu iskustava svih šestorice slijepih ljudi, uspjeli slona i nacrtati, makar približno onome kakav je u stvarnosti, to neka nam bude i ostane izazov. Trud, međusobno razumijevanje i suradnja je ono što nas približava toj mogućnosti. Nešto je i na samoj vještini kojom crtamo ali i tu vještinu razvijamo svakodnevno, kroz suradnju i komunikaciju.


GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,