Skratite si put...

Pranje novca i sprječavanje pranja novca kroz povijest

Što je ustvari „pranje novca“? U jednoj rečenici, to je proces prikrivanja podrijetla novca koji je dobiven ilegalno, a koji se ubacuje u legalni sustav kroz cijeli niz složeni bankovnih ili komercijalnih transakcija. To je pranje novca objašnjeno kroz jednu rečenicu, ali u današnje vrijeme pranje novca podrazumijeva i bilo koju drugu financijsku malverzaciju poput izbjegavanja poreza, ali i korupciju. Zašto u današnje vrijeme? Zar je pranja novca bilo i prije?

Povijest pranja novca
Pranje novca je skoro pa najstariji oblik kriminala. Povjesničar Sterling Seagrave navodi da se pranje novca odnosno neki oblik prikrivanja stečenog bogatstva pojavilo još prije četiri tisuće godina. Naime, u to vrijeme u Kini se nije blagonaklono gledalo na trgovce i trgovanje se smatralo pohlepom pa se zbog toga i pojavilo crno tržište, a s njim i prikrivanje zarade na način da su trgovci pretvarali novac u lako pokretnu imovinu i premještali je izvan nadležnosti vlasti i birokracije. Tko je nastalo offshore poslovanje i izbjegavanje poreza. Međutim, pravo istinsko pranje novca ipak je malo novijeg datuma i svoj „uzlet“ je dobilo 1920-tih u vrijeme američke prohibicije. Za vrijeme prohibicije koja je kriminalizirala alkohol i kockanje, u SAD-u su se pojavile ogromne količine „prljavog novca“ koja se morala na neki način „oprati“ kroz legitiman biznis. Priča se da su tadašnji kriminalci otvarali praonice rublja kao legitiman biznis u kojem se vrti velika količina gotovine i kroz čije knjige se lako provuče ilegalno stečeni novac te da od tuda dolazi izraz „pranje novca“. Dalje kroz godine, ulozi su postajali veći pa se tako 1970-tih pojavljuje prljavi novac od krijumčarenja oružja, a 1980-tih od prodaje droge, a tom nesretnom nizu se 2001. službeno dodaje i terorizam. To je i bio poticaj cijelom svijetu da se ujedini u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Povijest sprječavanja pranja novca
Od uvijek su vlasti radile na tome da se kroz različite zakone spriječi i kazni pranje novca. Ta su nastojanja najviše išla u smjeru sprječavanja izbjegavanja poreza, ali su zadnjih 50 godina ti zakoni dobivali sve plemenitiju notu. Uglavnom su pioniri u donošenju zakona o sprječavanju pranja novca i antikorupcijskih i antiterorističkih zakona bile SAD, ali i cijeli (zapadni) svijet je vrlo brzo nakon njih prihvatio takva načela. Počelo je 1970. donošenjem zakona o bankarskoj tajni, nastavilo se kroz 80-te kroz cijeli niz zakona protiv zloupotrebe i preprodaje droga, kroz 90-te kroz restriktivnije zakone o sprječavanju pranja novca i izbjegavanja poreza. Nakon terorističkog čina u New Yorku, SAD 2001. godine donose antiteroristički zakon (Patriot Act) i nadalje se i u ostatku svijeta kroz sve zakone sprječavanje pranja novca uvijek veže i za sprječavanje financiranja terorizma.

Većini zemalja sve više postaje jasno da se pranju novca i terorizmu može stati na kraj samo zajedničkim nastojanjima pa se tako radi i na tome da se u jedan zakon i jednu mrežu objedine i zakoni koji spriječavaju izbjegavanje poreza i antikorupcijski zakoni.


GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,