Skratite si put...

Obrazac KD

Obračun komorskog doprinosa
Komorski doprinos su dužni plaćati obrtnici, trgovci pojedinci koji obavljaju obrt te fizičke osobe, trgovačka društva i druge pravne osobe koja su se samostalno učlanile u Hrvatsku obrtničku komoru.

Komorski doprinos je članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori koju plaćaju svi obrtnici i njeni članovi na temelju Odluke o obveznom komorskom doprinosu za jedinstveni sustav organiziranosti obrta (u daljnjem tekst Odluka). Obvezni komorski doprinos mjesečno iznosi najviše 2% osnovnog osobnog odbitka iz dohotka (10,62 eura), te se plaća kvartalno do sljedećih datuma: 28. veljače, 31. svibnja, 31. kolovoza te 30. studenog.

Tko su obveznici komorskog doprinosa?

Obveznici komorskog doprinosa su: obrtnici, trgovci pojedinci koji obavljaju obrt temeljem Zakona o obrtu, fizičke osobe, trgovačka društva i druge pravne osobe koje su se dobrovoljno učlanile u Hrvatsku obrtničku komoru temeljem Zakona o obrtu. Obrtnici koji su prvi put registrirali obrt oslobođeni su plaćanja komorskog doprinosa za prve dvije godine.

Zašto se plaća komorski doprinos?

Obrtnici su se u obavljanju svoje gospodarske djelatnosti dužni pridržavati niza zakonskih i podzakonskih akata. Pri tome im je na raspolaganju pomoć komorskog sustava, posebno udruženja obrtnika čiji su obrtnici zakonski članovi. Članstvom u Komori obrtnicima se pruža mogućnost korištenja niza pogodnosti kao što su popusti putem Obrtničke kartice, nastupi na sajmovima, pomoć Savjetodavne službe, sufinancirani seminari i tečajevi usavršavanja, primanje besplatnih Obrtničkih novina i slično.

KD obrazac se više ne predaje, ali ga u aplikaciji BilješkeNET s modulom Obrasci možete i dalje naći u obrascima za prethodne godine.

Kome se dodijeljuju prihodi od komorskog doprinosa?

Raspodjela prihoda od komorskog doprinosa definirana je Odlukom, a prema njoj udruženjima obrtnika pripada 52,27% ukupnog doprinosa, područnim obrtničkim komorama pripada 25% ukupnog doprinosa, a Hrvatskoj obrtničkoj komori pripada 22,73% ukupnog doprinosa.

GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,