Skratite si put...

Obrazac KD

Obračun komorskog doprinosa
KD obrazac odnosno obračun komorskog doprinosa dužni su predavati obrtnici, trgovci pojedinci koji obavljaju obrt te fizičke osobe, trgovačka društva i druge pravne osobe koja su se samostalno učlanile u Hrvatsku obrtničku komoru.

Komorski doprinos je članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori koju plaćaju svi obrtnici i njeni članovi na temelju Odluke o obveznom komorskom doprinosu. Obvezni komorski doprinos mjesečno iznosi 2% osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, te se plaća kvartalno do sljedećih datuma: 28. veljače, 31. svibnja, 31. kolovoza te 30. studenog. Popis uplatnih računa za plaćanje komorskog doprinosa.

Tko su obveznici komorskog doprinosa?

Obveznici komorskog doprinosa su: obrtnici, trgovci pojedinci koji obavljaju obrt temeljem Zakona o obrtu, fizičke osobe, trgovačka društva i druge pravne osobe koje su se dobrovoljno učlanile u Hrvatsku obrtničku komoru temeljem Zakona o obrtu. Obrtnici koji su prvi put registrirali obrt oslobođeni su plaćanja komorskog doprinosa za prvu godinu.

Zašto se plaća komorski doprinos?

Obrtnici su se u obavljanju svoje gospodarske djelatnosti dužni pridržavati niza zakonskih i podzakonskih akata. Pri tome im je na raspolaganju pomoć komorskog sustava, posebno udruženja obrtnika čiji su obrtnici zakonski članovi. Članstvom u Komori obrtnicima se pruža mogućnost korištenja niza pogodnosti kao što su popusti putem Obrtničke kartice, nastupi na sajmovima, pomoć Savjetodavne službe, sufinancirani seminari i tečajevi usavršavanja, primanje besplatnih Obrtničkih novina i slično.

KD obrazac možete popuniti u aplikaciji BilješkeNET s modulom Obrasci. Za sve obrasce u aplikaciji BilješkeNET za koje Porezna uprava omogući xml uvoz Raverusov razvojni tim omogući i izvoz u xml formatu.

Koji je rok za predaju i kome se predaje?

Popunjeni KD obrazac obveznici predaju u nadležnu Poreznu upravu prema sjedištu obveznika najkasnije do 28. veljače tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno istodobno s predajom godišnje prijave poreza na dohodak kao prilog DOH obrascu.

GODINE ISKUSTVA
 
15
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
38
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4257
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
15166
,