Skratite si put...

Izrada e-računa

FisOffice Desktop (dodatni modul e-račun ili paket total)

Kliknite na E-Računi kako biste otvorili popis e-računa i nakon toga s početka alatne trake odaberite Dodaj. Otvorit će se prozor za izradu e-računa. Odaberite poslovni prostor i naplatni uređaj, način plaćanja i operatera koji izdaje e-račun. Unesite podatke o klijentu ili ih povucite iz adresara klijenata. Nakon toga unesite ili povucite iz kataloga barem jednu stavku. Kliknite na Dodatni podaci računa kako biste unijeli broj narudžbenice, ugovora ili otpremnice. Po želji kliknite na karticu Napomene kako biste dodali napomenu. Spremite račun, po potrebi dodajte prilog i pošaljite ga na Finu.

Obvezni elementi e-računa su broj računa, vrijeme izdavanja računa (godina, mjesec i dan te sat i minuta), podaci o prodavatelju, podaci o kupcu, podaci o primatelju plaćanja, upućivanje na ugovor, detalji o isporuci, upute za plaćanje, podaci o naknadama ili davanjima, podaci o stavkama na računu, ukupni iznos računa i raščlanjeni prikaz PDV-a.

E-račune nije potrebno posebno slati klijentu. Klikom na Pošalji račun na Finu račun ste poslali na Fininu centralnu platformu odakle će se prema upisanom OIB-u proslijediti naručitelju. U popisu e-računa možete provjeriti status izdanih e-računa.

IZRADU E-RAČUNA MOŽETE UBRZATI DODAVANJEM KLIJENATA U ADRESAR, DODAVANJEM STAVKI U KATALOG I DEFINIRANJEM NAPOMENA UNAPRIJED.


Za one koji žele znati više

1. Prije izdavanja prvog e-računa potrebno je postaviti dodatan modul e-račun po ovim koracima.
2. Za obveznike javne nabave koji imaju više poslovnih jedinica je potrebno upisati i šifru poslovne jedinice. Šifre poslovnih jedinica obveznika javne nabave možete provjeriti u Fininom registru.
3. Za porezne grupe koje su oslobođene poreza na dodanu vrijednost (nije u sustavu PDV-a, oslobođenje, ne podliježe oporezivanju, prijenos porezne obveze i poseban postupak oporezivanja – putničke agencije) je potrebno dodati napomenu s razlogom oslobođenja.
4. Podaci koji se šalju kupcu su broj računa, datum i vrijeme izdavanja, način plaćanja (transakcijski), oznaka operatera, podaci o prodavatelju (OIB, naziv i adresa), podaci o kupcu (OIB, naziv, adresa i po potrebi šifra poslovne jedinice), podaci o isporuci, podaci za plaćanje (poziv na broj, IBAN i naziv banke), podaci o stavkama s ukupnim iznosom računa raščlanjeni po PDV-u, podaci o ugovoru, otpremnici ili narudžbenici, napomena, prilozi i podaci o certifikatu kojim je e-račun potpisan.

GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,